“Vraag je niet af ‘waarom?’ maar zeg gewoon ‘omdat’!”

21 feb 2021
“Vraag je niet af ‘waarom?’ maar zeg gewoon ‘omdat’!”

Tijdens Demo Day – dé dag waarop de startups van HighTechXL in Eindhoven hun product presenteren – werden mijn collega en ik totaal onverwacht het podium opgeroepen. Het podium waar even daarvoor tien internationale startups zich presenteerden aan een ruim 1.000 koppig tellend – voornamelijk mannelijk – publiek. Het podium waar even daarvoor ter plekke voor honderdduizenden euro’s investeringen werd getekend voor twee veelbelovende nieuwe technische bedrijven. Toevallig de twee bedrijven die wij als mentor coachten om hun merk onderscheidend te positioneren. En daar stonden we dan, de meisjes uit Wijchen…

Totaal overdonderd kregen we een award in handen gedrukt: “Most valued mentor duo – Women in Tech”. Beetje onwennig, maar toch ook wel ontzettend stoer om samen op dat gigantische podium te mogen staan. Daarnaast kregen we met deze award een totaal onverwachte en nieuwe positionering als duo!

Lekker afzwakken

Eenmaal van het podium af en met beide benen op de grond, werden we van alle kanten gefeliciteerd. En wat deden wij… Wij zwakten ons resultaat eens heerlijk  af: “Ja, bedankt, wat een mazzel, he?” “Tja, we doen gewoon ons ding.” “Blijkbaar hebben we iets goeds gedaan.” Tegelijkertijd hoorden, zagen én beseften we hoe de twee ‘mannen’ omgingen met het winnen van hún individuele award: “Bedankt, ja ik heb echt iets kunnen bijdragen aan het team.” “Mooi resultaat, zo even op LinkedIn zetten.” “Tja, pluk ik vast weer mijn vruchten van.”

Op de terugweg in de auto vroegen we ons af, waarom wij de award eigenlijk gewonnen hadden. We stonden er op dat moment niet bij stil dat ‘toevallig’ onze twee startups goed op de kaart stonden, een fantastische bedrijfspresentatie gaven en zich volledig onderscheidden van de overige startups. Laten dat nou nét de expertises zijn waar wij hard met ze aan hadden gewerkt…

Durf jezelf eens onderscheidend te positioneren!

Daags daarna kwam ons een oproep aan vrouwelijke ondernemers van Sprout onder ogen: “Vrouwelijke ondernemers zijn in de minderheid, maar vragen ook veel te weinig aandacht.  Vrouwen: blaas harder van de toren.”

Hoe groot was het toeval… het artikel sloot feilloos aan bij het gevoel waar wij mee rondliepen: waarom zijn de mannen die ook een award winnen zo trots, heeft iedereen hun verhaal ondertussen gehoord of gelezen op LinkedIn en zitten wij er alleen maar schaapachtig om te lachen?

We hebben gereageerd naar Sprout. Onze quote werd gepubliceerd op hun website en dat hebben we geweten… Vanaf dat moment hebben we in volle overtuiging besloten ons niet meer af te vragen ‘Waarom?’ maar zeggen we geheel onbescheiden ‘Omdat!’ Waarom? Omdat we er van overtuigd zijn dat we onszelf als “Women in Tech” onverwacht keihard positioneren!

×